Din kreditvärdighet påverkar räntan

Din kreditvärdighet påverkar räntan

Din kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka ditt lån. Bankerna tar reda på din kreditvärdighet genom att göra en kreditupplysning, där de tittar på flera faktorer som påverkar din betalningsförmåga. Några av dessa faktorer är:

 • Din inkomst
 • Din anställningsform
 • Din ålder
 • Dina befintliga lån och skulder
 • Ditt kvar att leva på (KALP)
 • Dina eventuella betalningsanmärkningar
 • Antalet kreditupplysningar du har gjort

Ju bättre kreditvärdighet du har, desto lägre risk bedöms du ha för att inte kunna betala tillbaka ditt lån. Det innebär att du kan få en lägre ränta och bättre villkor hos bankerna. Om du har en låg kreditvärdighet kan du istället få en högre ränta. Men du kan också bli nekad ett lån helt och hållet. Därför är det viktigt att sköta din ekonomi och försöka förbättra din kreditvärdighet om du vill låna pengar med låg ränta.

Förbättra din kreditvärdighet

Det finns flera saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet. Här är några tips:

 • Ta en kreditupplysning på dig själv och se vad som påverkar din kreditvärdighet. Du kan göra det gratis på Min Upplysning eller Minkreditkoll.
 • Säg upp outnyttjade krediter och kort som du inte använder. Det minskar din totala kreditram och visar att du har en bättre kontroll över din ekonomi.
 • Betala dina fakturor i god tid och undvik betalningsanmärkningar. Det är ett av de viktigaste kriterierna för din kreditvärdighet och visar att du är en pålitlig låntagare.
 • Samla dina lån till ett större privatlån hos en enda bank. Det kan ge dig en lägre ränta och ett bättre översikt över din skuldsättning. Det kan också minska antalet kreditförfrågningar som görs på dig.
 • Gör en budget för amortering av lån och minskade kostnader över tid. Det hjälper dig att hålla koll på din ekonomi och planera för framtiden. Det kan också öka ditt kvar att leva på (KALP), vilket är ett annat mått på din betalningsförmåga.
 • Öka din inkomst om möjligt. Det kan vara genom att byta jobb, ta extra arbete eller starta en bisyssla. En högre inkomst ger dig mer utrymme i din ekonomi och gör det lättare att betala av dina lån.

Vad är KALP?

KALP är en förkortning för Kvar Att Leva På. Det är en kalkyl som banker använder för att bedöma din betalningsförmåga när du ansöker om ett lån. Kalkylen visar hur mycket pengar du har kvar varje månad efter att du har betalat alla dina fasta kostnader, såsom ränta, amortering, boende, mat, kläder och försäkringar.

Bankerna har olika krav på hur hög din KALP ska vara för att du ska få låna pengar. De använder också olika schablonbelopp för att beräkna dina levnadskostnader och olika kalkylräntor för att beräkna dina lånekostnader. Därför kan din KALP variera mellan olika banker. Du kan göra en egen KALP-kalkyl genom att ta reda på ditt hushålls totala inkomster och dra av alla dina kostnader.